När Dagens Industri nu drar på med ett “Tema Skog” så är det ett “Halleluja-moment” rakt igenom. Lotta Lyrå som numera är VD för Södra säger att “marknaden är glödhet” och marknadsanalytikern Christian Nielsen på Skogsindustrierna letar med ljus och lykta efter negativa orosmoln på virkesmarknaden men hittar inga på åtminstone ett halvår.
Anledningen till detta “Halleluja-moment” eller lyckorus som man också skulle kunna kalla det stavas coronapandemi. Det är en kombination av att världens — i alla fall rika — stater har försökt att rädda ekonomin genom att delvis, på ena eller andra sättet, trycka nya pengar. 60.000 miljarder har det pratats om inalles hittills. Samtidigt som pengapressarna glött (nja, snarare bankservrarna) så har i vårt fall skogsindustrin för drygt ett år sedan trott att pandemin skulle orsaka en nedgång i försäljningen.
”Det ser väldigt ljust ut. Jag försöker hålla koll på varningssignaler, men hur jag än letar och söker har jag svårt att se vad som skulle kunna dämpa marknaden det kommande halvåret”
Christian Nielsen till Dagens Industri
Vi har alltså färska pengar som gärna spenderas i kombination med en skogsindustri som drog ner när det gick upp och lägg därtill en lock-down och mycket hemmajobb. Vad ska man liksom göra när pengarna växer på bankkontot och man knappt får lämna tomtgränsen? Självklart ska man bygga. Nu, ett år efter att pandemin slog till så slår DI på stora trumman med ett tema som osar framgång och anklever. Halleluja.
Det är också de sågade trävarorna som Lotta Lyrå håller fram i intervjun med DI. Tyvärr allra mest i ett skogsindustri-perspektiv för något om ex. höjda virkespriser till glesbygden finns inte. Hon hinner dock få med att Södra brukar säga att man har 53.000 huvudkontor och en känga åt EU-taxonomin. Vad annars.
Halleluja eller Ikaros?
Visst, det är lätt att sitta vid sidan och analysera och fallhöjden är lägre från sidan om man har fel. Hur som, det kan vara värt att göra liknelsen med Ikaros flygäventyr genom en enkel analys över marknaden för trävaror just nu. Alltså, finns det tecken på det motsatta till ett Halleluja-moment?
NASDAQ har ett index för “Lumber”. Som alla vet vid detta laget så kan man — trots vårt fokus på trävaror — likna denna kurva med ett klassiskt L-stöd i betong. Priset för sågade trävaror har alltså formligen gått spikrakt upp det senaste året och även om NASDAQ indexet avser optioner och inte aktuellt pris på sågade trävaror så följer det ändå med största sannolikhet trävarupriserna. Intressant är att sågade trävaror formligen exploderat, främst i USA, med en uppgång med tresiffriga procenttal på några år. Nu i vinter sågs priser på 10.000 kr per 1.000 board feet, något vi skrivit om tidigare. Halleluja.
Fredagen den 7 maj så toppade optionerna på $1.670 men efter detta ses en vikande 10-dagarstrend där optionerna nu handlas för $1.327. Optionerna har med andra ord gått ner med styvt 20 % på tio dagar. Detta i sig kanske inte säger så mycket men vi kan gå vidare till aktien för Canfor (ägaren till Vida här i Sverige som i sin tur redan i vintras trodde på en avmattning likt denna). Hur marknaden värderar deras aktie är ett relativt enkelt mått för läget just nu.
Canfor, som handlas på den kanadensiska börsen toppade i börsvärde 10 maj 2021 med 34,43 CAD per aktie. Idag handlas aktien till ett värde av 29,72 CAD, en sexdagars nedgång med knappt 14 %. Visst, det går att debattera börsvärde och alla andra faktorer utom marknaden som kan få en aktie att gå ner, men i sammanhanget kan det ändå vara intressant. Inget Halleluja-moment i Kanada just nu i alla fall vad det verkar.
En omvänd coronaeffekt?
Om det skulle finnas substans i den nedgång vi beskriver här ovan så är frågan om det då beror på att konsumenterna börjar backa på byggprojekt för att det börjar bli för dyrt eller om skogsindustrin fått upp tempot och kan göda marknaden med mer träråvara. Oavsett vad eller om det skulle vara en kombination av de båda så får man lägga in ytterligare en aspekt i detta — att vaccinet gör att människor kan resa igen.
Krasst sett kan den som lade 50.000 kr på en ny altan i fjol nu blivit vaccinerad och lägger samma peng på en resa till Kanarieöarna. Statistik talar för detta och i ärlighetens namn är det kanske inte konstigt. Ett drygt år utan resande för de som är vana att resa skapar nog ett uppdämt behov av just att resa. Siandet om utvecklingen för coronapandemin är dock svårt och utanför vårt område. Vi får se helt enkelt.
Om skogsindustrin kan fortsätta sitt Halleluja-moment i än ökande skala — de har ju rampat upp produktionen nu — eller om de likt Ikaros nu flygit för högt för denna gång och landar med ett pladask återstår att se. Initierade i branschen som vi pratat med idag verifierar trenden ovan men tror och hoppas på en utplaning och en mjuk fin landning till hösten. Det hoppas vi också.
Men även om scenariot ovan skulle stämma, helt eller till delar så behöver det inte bara vara dåligt. Vi får då sätta tilltron till att den enorma prisstegringen har satt en ny lägstanivå för sågade trävaror. Det finns tecken på detta, bl. a. då klimatpolitiken med stor sannolikhet kommer premiera sågade trävaror till förmån för ex. betong och stål. Då återstår “bara” att få upp en högre lägstanivå på virkespriset som är intressant för skogsägare men även skogsentreprenörer. Vi fortsätter gärna att tipsa om “Tusenklubben“. Var gärna med och diskutera vidare på Skogsforum. Halleluja.