2020, bästa året i Vidas historia

Fredrik Reuter
Vida levererar sågade trävaror till husbygge och gör-det-själv marknaden.

Sågverkskoncernen Vida rapporterar idag sitt ekonomiska bokslut för 2020 och resultatet skäms inte för sig, då det är det bästa i Vidas historia. Nästan 15% i vinstmarginal för helåret imponerar i sågverksbranschen, speciellt med tanke på att Vida sågade över 2 miljoner kubikmeter sågad trävara.

Trots en “coronadipp” under våren 2020 så blev det ett rekordår. USA-marknaden har under hösten bidragit starkt till resultatet, något som också Vidas ägare Canfor rapporterar om i moderbolagets rapport som kom igår.

Två-tum-fyra rekord

Bolagen skriver om sina bokslut att USA-marknaden var en bidragande orsak till det fina resultatet, både för Vida och kanadensiska Canfor. Under hösten 2020 toppade två-tum-fyra priset för löpande längder på rekordnivåer runt U$1000 per miljon board feet. Det motsvarar knappt 4000 kronor per kubikmeter sågad trävara (kr/m3sv).

Slår man ut Vidas omsättning med antal kubikmeter sågad vara så får man ett grovt nyckeltal i försäljningspriset på de sågade trävarorna. För 2020 landade denna siffra på 3.400 kr/m3sv. Detta är något högre än motsvarande siffra för Södra Wood, de rapporterade motsvarande 3.300 kr/m3sv för fjärde kvartalet 2020.

Canfor rapporterar vidare att utsikterna för husbyggande ser positivt ut även för 2021. Under sista kvartalet 2020 startades 1,6 miljoner husbyggen i USA och en majoritet är enfamiljshus. Enfamiljshus förbrukar mer sågade trävaror per invånare än flerfamiljshus.

Torkanläggningen vid ett av Vidas sågverk
Torkanläggningarna på Vidas 12 sågverk har gått för högtryck under fjolåret. Bild: Skogsforum.se

GDS lyfter Vida i Sverige

Vida skriver att hemmamarknaden också varit stark och lyfter fram Gör-Det-Själv-boomen (GDS) som bidragande orsak. De har lyckats hålla full produktion på sina 12 sågverk hela året, något som bidrar till att de sågade över 2 miljoner kubikmeter förra året.

1 september 2020 förvärvade Vida Bergs Timber. Köpeskillingen blev drygt 300 miljoner kr. I affären ingick tre producerande sågverk och ett vilande. Under perioden september till december bidrog Bergs tre sågverk med +70 miljoner kronor till rörelseresultatet och de sågade under samma period 156000 m3.

Positiv coronaeffekt avtar 2021

Byggmarknaden i USA ser fortsatt positiv ut skriver Vida, men de väntar sig att den positiva effekt de upplevt under 2020 kommer avta under 2021. Om Vida tror att hemmabyggandet avtar med en avklingad pandemi eller om de ser mönster på den globala marknaden säger de inget om.

Vida levererar sågade trävaror till husbygge och gör-det-själv marknaden.
Coronapandemin har skapat en byggboom under andra halvåret 2020. Många har varit hemma och haft tid över för egna byggprojekt. Foto: Unsplash.

Bokslutet i siffror

Vida omsatte 2020 6,887 miljarder kronor (6,314 miljarder 2019, +9%). Rörelseresultatet blev 1,012 miljarder kronor (0,662 miljarder 2019, +53%). Vinstmarginalen på ovanstående blev 14,7%.

Majoritetsägaren i Vida, kanadensiska Canfor gjorde också ett rekordår ifjol. De rapporter nu om en total omsättning på drygt 36 miljarder kronor och en vinst på 3,6 miljarder på koncernnivå. Däremot gjorde Canfors massaindustri nära på en kvarts miljard i förlust under 2020.

Föregående artikel
Skogsmaskinsmarknaden i Sverige påverkas negativt om lönsamheten hos skogsentreprenörerna inte finns.

Stora Enso skapar lock-down på skogsmaskinsmarknaden

Nästa artikel
En klassisk kolmila som tillverkar kol i skogen. Numera kallas träkolet som tillverkats i urminnes tider för biokol

Tid för biokol-milor i skogarna 2021

Liknande Artiklar
iSkogen logotyp Skulle du vilja ha Push-notiser när det finns nyupplagda artiklar hos oss? Nej Ja tack