Alarmerande start på svärmningsövervakningen 2021

Fredrik Reuter
Granbarkborre och svärmningsövervakning

Idag kom Skogsstyrelsen med resultatet från svärmningsövervakningen av granbarkborre för vecka 19. Tyvärr ser det inte bra ut trots en både regnig och kall vår och det är alarmerande siffror för delar av södra Sverige.

Svärmningsövervakningen av granbarkborre sammanställs av Skogsstyrelsen och genomförs genom att räkna infångade granbarkborrar i barkborrefällor som placerats ut i stora delar av främst södra och mellersta Sverige. Det handlar om totalt knappt 80 siter runt om i landet där granbarkborrefällor placerats ut och som nu vittjas varje vecka. Från Kalix i norr till Höör i söder.

När nu data från svärmningsövervakningen börjar trilla från förra veckan så kan man se att vissa platser har en rekordhög svärmning redan nu. Skogsstyrelsen skriver som kommentar till den data de nu släppt att förra veckan var varm på många ställen och att svärmningen denna vecka, när det varit generellt både kallare och mer regn, gör att svärmningen troligen kommer av sig. Man kan ju hoppas för det ser inte allt för muntert ut.

Nybro och Örebro i topp i svärmningsövervakningen

När nu data sammanställts för vecka 19 så framkommer att många områden redan nu har stora fångster i fällorna. Toppar gör Nybro och Örebro med drygt 15.000 respektive 13.000 infångade granbarkborrar vecka 19. Detta är nivåer som är alarmerande och tittar man på Örebro så innebär förra veckans fångst att dessa fällor redan fångat 30 % av hela fjolårsfångsten — som ifjol var på rekordnivåer.

Karta som visar svärmningsövervakningen
Karta som visar svärmningsövervakningen 2021. Foto: Skogsstyrelsen.

Som du kan se på kartan ovan så var det vecka 19 fyra platser som hade vinröd färg som symboliserar ”hög svärmningsnivå” — Nybro, Örebro, Kungsör, Tärnsjö, Blomstermåla, Åseda och Vallentuna. Röd färg på kartan visar ”normal” svärmning då man hittat mellan 2.500 – 5.000 granbarkborrar i fällorna. Röd färg vecka 19 har Årsunda, Sunne, Deje, Sala, Örsundsbro, Sättraby, Västerås, Flen, Vretstorp, Rimforsa, Blidsberg och Lagan.

Håll koll, Håll ut och agera vid angrepp

Att vissa platser i svärmningsövervakningen har alarmerande fångster under föregående vecka är oroväckande för årets svärmning. Tyvärr har rapporter under vintern tonat ner årets angrepp då bl. a. SLU har hittat bevis på att den så kallade förökningsframgången hos granbarkborre minskade ifjol. Under förutsättningen att det blir en ”normal” sommar så har därför SLU flaggat för att angreppen blir färre än fjolåret.

Hur än mycket man som skogsägare vill höra dessa resultat så visar förra veckans fångster att det istället kan bli en tuff säsong. Vädret påverkar givetvis och vi får — hur mycket man själv än vill ha värme — hoppas på en blöt och kall sommar. Svärmningen tilltar med ökad värme och avdunstningen kan göra att granarna inte får till sig nog med vatten via sina rötter. Skulle så ske så blir träden lätt stressade och kan inte — medelst främst kåda — inte försvara sig tillräckligt mot granbarkborreangrepp.

En torrgran efter angrepp av granbarkborre. Detta träd behöver inte avverkas för att minska angrepp av granbarkborre
Torrgran som dödats av granbarkborre. Foto: Armas Jäppinen

Ytterligare en källa till angrepp är vindfällen. Per automatik får då fällda granar inte tillräckligt med vatten från rötterna och blir då ett lätt byte för granbarkborren. Vindfällen blir då svärmningsplatser som kan generera stora mängder nya granbarkborrar.

Det finns alltså all anledning att ta svärmningsövervakning på stort allvar och mobilisera mot angrepp av granbarkborren. Använd riskindexkartorna hos Skogsstyrelsen (som överblick) och förändringsanalysen som också finns hos Skogsstyrelsen. Spendera sedan tid att inventera dina bestånd och leta efter angrepp genom att titta efter borrmjöl, barrfällning, missfärgning och vindfällen. Agera sedan skyndsamt om du hittar angrepp. Angripna levande granar ska, tillsammans med vindfällen, ut ur skogen. Redan döda granar kan med fördel stå kvar då de kan tjäna granbarkborrens fiender och inte längre utgör något hot av granbarkborren.

Via Skogsstyrelsens svärmningsövervakning så kan du själv via en interaktiv karta kolla hur fällfångsterna ser ut runt om i Sverige. Tyvärr kan karttjänsten inte användas via mobilen, då kan du klicka på kartbilden ovan för att göra den större och se mer ingående vilka färger som respektive site har. Vill du diskutera svärmningsövervakningen och årets angrepp av granbarkborre så kan du göra det med likasinnade på Skogsforum, där finns nu en nystartad tråd där du kan få mer information och årets angrepp och flera medlemmar har också egna fällor och bedriver sin egen svärmningsövervakning.

Föregående artikel
Skärmklipp som visar Slow-TV via webbkameror hos Metsä fibre i Kemi

Slow-TV fortsätter — följ med megabygget av Metsä massabruk i Kemi

Nästa artikel
Stor bandsåg på eksågverk

Stort sug efter svensk ek – Eksågverk går för högtryck

Liknande Artiklar
iSkogen logotyp Skulle du vilja ha Push-notiser när det finns nyupplagda artiklar hos oss? Nej Ja tack