Sveaskog Finans AB — statlig leasing av skogsmaskiner

Fredrik Reuter
Skördare som arbetar med slutavverkning, kanske i framtiden finansierad genom Sveaskog Finans AB

Statligt ägda Sveaskog startar nu Sveaskog Finans AB. Via det nystartade finansbolaget kommer Sveaskog att erbjuda leasingtjänster för skogsentreprenörer. Anledningen är enligt Sveaskog att erbjuda skogsentreprenörer en bättre vardag och möjlighet till utveckling med moderna skogsmaskiner i en kapitalintensiv bransch.

Sveaskog Finans AB startades i vintras och har nu fått godkännande av Finansinspektionen att bedriva finansiell verksamhet. Genom detta startar en ny era där staten erbjuder leasing av skogsmaskiner.

Hur mycket kostar en skogsmaskin?

Trots att flera större skogsentreprenörer blivit ännu större de senaste åren så kan man säga att branschen domineras av fåmansbolag där oftast ägaren själv, tillsammans med en eller flera anställda, dagligen kör skogsmaskinerna som finns i bolaget. Skogsmaskiner i Sverige kan i princip delas upp i två kategorier — skördare, som avverkar stående träd till stockar och skotaren som fraktar ut stockarna från skogen till väg.

Skotare för slutavverkning av skog, en John Deere 1910E
En slutavverkningsskotare John Deere 1910E. Foto: Fredrik Reuter

Både skördare och skotare är dyra i inköp och de största skogsmaskinerna som används för så slutavverkning kostar mellan 4 – 5 miljoner styck i inköp. Skördaren är dyrare p.g.a. mer teknisk utrusning som krävs när träden ska fällas, kvistas och kapas (apteras) till stockar.

Det är en tuff bransch där oftast fåmansbolag förhandlar till sig avtal om avverkning med någon av de större skogsbolagen. En form av David mot Goliat där skogsentreprenören oftast genom stora lån inte har det förhandlingsläge man kanske borde önska. Detta är något vi har skrivit om tidigare på iSkogen.

Sveaskog Finans efter önskemål

Sveaskog skriver i en pressrelease idag att de skogsentreprenörer de själva har avtal med har efterfrågat en bättre finansieringslösning än den som finns idag. Idag finns förutom de konventionella bankerna också nischade finansbolag men också leasingmöjligheter direkt genom tillverkaren av skogsmaskiner. Här skiljer sig också metoderna där man som skogsentreprenör kan välja mellan ett konventionellt köp med lånade pengar eller ett leasingavtal där man istället leasar skogsmaskinen av finansbolaget och betalar en fast månadsavgift.

Sveaskog erbjuder nu via Sveaskog Finans AB en leasingmöjlighet där skogsentreprenören bestämmer sig för modell och märke på skogsmaskinen och där Sveaskog sedan går in och köper denna skogsmaskin och leasar sedan ut den till skogsentreprenören.

Inte bara för Sveaskogs skogsentreprenörer?

I skrivande stund säger Sveaskog att de naturligtvis fokuserar på finansieringslösningar till de skogsentreprenörer som idag har avtal med Sveaskog men att det inte finns något regelverk som utesluter andra. Detta göra det tekniskt möjligt för egentligen alla skogsentreprenörer att välja en leasinglösning genom Sveaskog Finans.

Skördare som arbetar med slutavverkning, kanske i framtiden finansierad genom Sveaskog Finans AB
En slutavverkningskördare modell 951 från Komatsu Forest. Foto: Fredrik Reuter

Sveaskogs finansieringslösning ligger i linje med deras nya strategi om hållbart skogsbruk där nu också då skogsentreprenören ska få möjlighet att utveckla sitt verksamhet. Hur attraktiva leasingtjänsterna är i förhållande till andra förekommande tjänster på marknaden idag återstår att se. Per Matses, VD på Sveaskog säger att erbjudandet från Sveaskog Finans kommer vara marknadsanpassat.

Huruvida det blir så eller ej återstår att se. Likaså om den nya strategin med bland annat mindre hyggen och mer hyggesfritt skogsbruk kommer mynna ut i en ökad ersättning för skogsentreprenörerna eftersom produktionen i teorin borde sjunka något?

Föregående artikel
graf som visar index för skogsbrukets lönsamhet

Skogsindustrins intäkter skenar – skogsbrukets lönsamhet minskar

Nästa artikel
cederhusen i stockholm med cederträ

Klimatdeklarationer för byggnader från 2022 — bra byråkrati för trä?

Liknande Artiklar
iSkogen logotyp Skulle du vilja ha Push-notiser när det finns nyupplagda artiklar hos oss? Nej Ja tack