Den svenska, numer multinationella, byggkoncernen Skanska satsar nu på biokol. Skanska anser att biokol är en produkt för framtiden med ett klart vinna-vinna scenario. Många håller givetvis med, men samtidigt verkar det finnas motståndare till biokolet. Därför kan denna satsning vara extra intressant.
Emma Viklund och Erik Mohlin har under två års tid drivit projektet internt inom Skanska för en uppstart med biokolstillverkning. Nu är första biokolpannan beställd och planen är att tillverkning ska påbörjas innan årets slut. Starten sker i Skellefteå och Hedensbyn, ett norrländskt stenkast från där Northvolt-fabriken nu byggs.
Mobil biokolpanna
Skanska skriver ett pressmeddelande att de nu lagt beställning på den första biokolspannan och att de valt en mobil variant. Anledningen till detta är tesen om att pannan i sig väger mindre än materialet, byggavfall av trä, och genom detta är det lättare att flytta biokolpannan till avfallet än tvärtom. Vilken typ av biokolpanna som beställts framgår inte men de kommer använda sig av containersystem vid tillverkningen.
Vi har sökt Skanska för att få mer information men utan att lyckas. Exempel på containerbaserade pyrolysanläggningar är ex. Biogreen men också Earth Systems.
Vinn-Vinn för både ekonomi och klimat
Genom att tillverka biokol av byggavfall på en byggsite så anser Skanska skapa ett vinn-vinn scenario. Detta genom att göra biokol av byggavfall och med detta skapa en attraktiv produkt som är inkomstbringande. På köpet får de värme från processen som ska kunna användas till både asfaltsanläggningar och husbyggen.
Biokol är idag en eftertraktad produkt som Skanska “klimatförändrare”. Efterfrågan är stor i Europa och används inom många verksamheter och applikationer. Det unika med biokolet är dess förmåga att fungera som “värdmaterial” eftersom det genom sin uppbyggnad kan lagra upp till 18 ggr sin egen vikt av ex vatten. Om vi får fler torra somrar som 2018 och kanske också efter varandra kan biokol vara en förutsättning för att skördar inom lantbruket inte ska utebli. Detta då biokol kan plöjas ner i åkrar och väl där så “håller” biokolet vatten men också näring (det är denna näringshållande mekanism gör att man kan “ladda biokol”).
Sist men inte minst är biokol oftast en stabil produkt och grävs den ner i marken kan den hålla kol bundet i marken i tusentals år. Kol som oftast kommer från atmosfären och som träd sugit upp genom fotosyntesen.
Kan Skanska bli en vägvisare?
Vi har tidigare skrivit om biokol och dess troliga potential. I samband med research till artiklarna så har vi också pratat med företrädare för olika branscher och tyvärr verkar det finnas ett svalt intresse för biokol. Svebio, branschföreningen för bioenergi, “tror inte på produkten” och från skogsägarorganisationerna har det varken sagts bu eller bä. Trenden verkar visa (Skanska bra exempel) att biokol har framtiden för sig. Å andra sidan visar skogsbrukets etablissemang svalt intresse. Kanske vet de något som inte andra veta eller så finns en risk att tåget hinner lämna perrongen innan man vaknar.
Tillverkningen av biokol verkar annars uppskattas av många skogsägare. På Skogsforum finns en diskussionstråd där medlemmar triggar varandra till småskalig biokolproduktion. Som du själv kan läsa i tråden så engagerar biokolet och tillverkning genom pyrolys.
Det verkar alltså finnas en experimentslusta att tillverka biokol och man kan samtidigt inte blunda för de på pappret mycket positiva egenskaper som biokol kan ha. Eller som Skanska uttrycker det:
“– Biokol är framtiden! En satsning på biokol innebär nya affärsmöjligheter men framförallt stor klimatnytta.”
Emma Viklund, Skanska
Hur framtiden ser ut för biokol återstår att se, vi kommer försöka återge läget, allt eftersom det fortskrider. Är du intresserad av biokol så väljer vi att sammanfatta en enkel anvisning om man vill starta egen tillverkning av biokol i liten skala, se nedan.
Göra egen biokol i oljefat
Med tanke på att det nämndes om experimentlusta och närmast en rörelse när det kommer till biokoltillverkning i liten skala i länken ovan så passar vi på att återge medlemmens HN: s lösning på en biokolpanna i liten skala.
Det du behöver är främst ett oljefat med lock, rör till brännkammare och skorsten i lämpligt material och troligtvis också värmetålig isolering.
Pyrolysprocessen där ved förkolnas startar genom att ved blir till kol genom värmetillförsel i syrefri miljö. Därför finns en skorsten och kombinerad brännkammare inuti oljefatet och ett mindre rör ansluts i toppen av brännkammaren i botten. Det är detta rör som skickar den gengas som genereras i processen till brännkammaren där den antänds och skapar ett “självspelande piano” ända till processen är klar. Kort och gott så handlar det om att elda på lufttätt utrymme som är fyllt med ved samtidigt som det finns möjlighet för gengasen som genereras i det syrefria utrymmet att nå brännkammaren.
När skorsten och det övriga ovan är på plats så fyller du oljefatet noggrant med så mycket ved det bara går. Stänger topplocket och ser till att detta är tätt, det får ju inte komma in någon syre in till vedkammaren där pyrolysen ska ske.
Efter detta tänder du en brasa i brännkammaren. Beroende på uppbyggnad kan du få elda på ett tag med “extern energi” tills pyrolysen startar. Väl igång så kan du få övervaka processen tills det är klart. Att rökröret kan börja bli gult och att det slår en låga ur skorstenen är inte ovanligt.
När gengasen är slut så stoppar processen men biokolet som finns i oljefatet kan fortfarande innehålla en hel del energi och därför bör du vänta ca ett dygn innan du öppnar locket. Då vet du att biokolet har svalnat och inte “självantänder” när du öppnar locket och släpper in syret.
Läs gärna hela diskussionstråden så kommer du få än mer kunskap i ämnet.