Det som populärt kallas motorsågskörkort eller röjsågskort verkar fler än vanligt överväga i år? Om det beror på barkborrarna, sommartromber eller ett utökat intresse av att köpa igenvuxna sommartorp och skogsmark är inte riktigt klart. I vilket fall körde SVT Morgonstudion idag flera inslag på temat, och det känns som ett viktigt ämne att fördjupa sig lite kring. Kanske vi kan förklara vad som menas på lite andra sätt, och hänvisa till andra som vet ännu bättre?
Jag har själv anmodats ta diverse motorsågskörkort (ABCD) på gamla dar, trots ackordshuggning och annat motormanuellt arbete i ungdomen. Detta på toppen av många andra skogliga och övriga utbildningar, med säkerhetstänk i fokus. Jag lystrade alltså lite extra när Morgonstudion på SVT idag snurrade nyheten om att:
“I stort sett alla kurser för att ta motorsåg- och röjsågskörkort är fulla fram till oktober. Det menar Skogsstyrelsen som har svårt att möta behovet.”
– Många vill ut och aktivera sig och då är ju röjningen en sådan här fin sommaraktivitet, säger Christer Sandström, instruktör på Skogsstyrelsen till SVT.
SVT skriver att när fler har velat ut i naturen det senaste året har även intresset för att ta körkorten ökat. Sedan följer några citat om att intresset för att bli instruktör inte anses lika stort? De nuvarande instruktörerna närmar sig pensionen och det är få som har den yrkesbakgrunden som krävs, menar Christer Sandström.
Det SVT-inslaget fokuserar på att folk med egna skogsfastigheter vill lära sig att röja med röjsåg, och att statliga Skogsstyrelsen som är “marknadsledande” vad gäller motorsågskörkort och röjsågskort har fullbokat några månader framöver i Småland. Det är därför av vikt att påpeka att det finns fler som erbjuder kurserna, och bland annat finns det möjlighet att hitta kurser och förstå krav och rekommendationer via bland annat “Säker skog”.
När sedan Morgonstudion innan sändningen var slut gjorde ett annat och fördjupande inslag (?) så hade de också hittat en annan utförare. Han visade hur man jobbade med motorsåg och förklarade vad som var viktigt i det fallet. Inslaget följdes av texten: “Fler vill lära sig röja säkert med motorsågen”.
Själv har jag röjt både i ungskog och på krogen, men jag aldrig med motorsåg. Detta av säkerhetsskäl, både med tanke på min egen och andras säkerhet även om inte alla tänker så. Även jag kan dock tycka att motorsågar är mysigt i för mig bekanta pubmiljöer, men i så fall före ölen och med rätt sinnesstämning, utbildning och utrustning!
Inslaget om att “röja säkert med motorsågen” lyfte fram många bra saker, även om de klev väl hastigt från det andra inslaget med den relativt ofarliga röjsågen, till att visa kapning av vindfällen? Man visade dock också omedvetet (?) att det finns fler aktörer än Skogsstyrelsen som anordnar kurser. Den privata aktören Nordfor som kom till tals tyckte förövrigt att de kunde svara upp mot efterfrågan från alla möjliga kunder.
Instruktören från Nordfor berättade på SVT att det ofta är tyngden och kraften av träden som är det farligaste i motorsågsarbetet. Det är viktigt att tänka på, och inte minst för er som formellt får jobba i egen skog utan att ha motorsågskörkort. Det förstår förstås de som försökt sig på att fälla större träd, men inte lyckats med ett säkert fällskär. Det känns i maggropen kan jag annars berätta, även om det inte gått så illa som det gör för vissa ivriga bävrar. Det händer tyvärr också alldeles för ofta att människor skadas illa vid trädfällning.
Motorsågskörkort och säkra fällskär
Både utbud och efterfrågan på motorsågskörkort är förstås både lokal och varierande. Efterfrågan lär i år påverkas av hur många brunröda granar som barkborrarna skapat runt knutarna, eller var tromberna slängt omkull vindfällen? Innan man går på stora torrgranar eller vindfällen med motorsågen, ska man dock ha kunskaper som motsvarar i alla fall motorsågskörkort C.
För er som vill vet lite mer om vad som menas med säkra fällskär och lite mer moderna motorsågsmetoder och -begrepp som “säkra hörnet”, kan förutom via Säker skog också se på bilder och filmer som ligger på Skogskunskap.
Innan man har kommit till nivå C, ska man passera A och B, och då kostar det både tid och pengar innan man bokat och bockat av alla kurser. Nivå C ska dessutom innehålla ett rejält mått av eget praktiskt arbete.
Så även om det finns ett behov av kurser, så riskerar marknaden att fungera halvdåligt även i detta fall. När det finns myndighetskrav på arbetsgivare att en viss kurs “måste” finnas så drivs ibland priserna upp utan att kurskvaliteten alltid är på topp. Vis av tidigare erfarenheter av gjorde jag ganska noggranna efterforskningar och hittade därför bra kurser för mina motorsågskörkort. Jag är mycket nöjd, trots att priset inte var det högsta på marknaden, och trots jag kunde en del men långt ifrån allt redan…
Som sagt, det är farligt att fälla träd, och det finns behov av kurser för den som inte kan.