SVT-satsningen med älgar på vandring har dragit igång långsamt på SVT i väntan på att älgarna ska komma fram till Ångermanälven vid Kullberg. Igår kväll pratade man därför på snabb-TV-programmet Go’kväll om produktionstekniken, och visade bilder på SLU:s GPS-älgar som finns i området. Vi har redan skrivit lite om de älgarna och deras matvanor under vintern, och att just Ärrade damen med kalv har varit inom en radie på 200-300 meter och ätit i samma tallungskog sedan 10 februari. På Go’kväll framställs det oproblematiskt med orden “betar lite tall”.
Den som läst våra artiklar har noterat att det pågår mycket forskning, diskussion och jakt för att hantera älgbetesfrågor runt om i Sverige, inte minst på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Vi återkommer till de större utmaningarna men fokuserar i denna artikel på Jokern och Ärrade damen då de är TV-aktuella.
Jokern har som Fredrik Stenbacka på SLU redan berättat för oss vuxit till en rejäl älgtjur. Vi fick nu på Go’kväll se honom på en video från i höstas med en rejäl hornkrona. Även om det är lättare att räkna antalet taggar på video och bilder, så illustrerar videon att det inte är alldeles lätt att räkna på levande älgar på vandring, speciellt om det går fort och är buskar i vägen.
Varför skulle man bry sig om det? Jo, jägarna sätter ofta begränsningar på sig själva att inte skjuta de “medelstora” älgtjurarna som är de mest potenta, i alla fall i relation till trofévärdet. Nu ska det tilläggas att det inte kommer synas någon hornkrona på Jokern i vår, men passerar han vid Kullberg, kan man i alla fall jämföra kroppen med hur Jokern såg ut utan horn när han märktes 2019.
Älgar på vandring rör sig långsamt norrut
Vi återkommer säkert också till Den stora älgvandringen och SLU:s GPS-älgar på vandring igen när de verkligen börjar röra sig mot Kullberg, men som man kan se på SLU:s webbtjänst så anas nu i alla fall rörelser norrut för båda älgarna på vandring.
SLU-professorn Göran Ericsson fick berätta på Go’kväll om vad som hänt med älgarna sedan förra våren, vilket kan sammanfattas med att de hade en bra sommar och höst ifjol, och kunde äta upp sig.
Eriksson berättar vidare, när Ärrade damen med kalv och några andra älgar på vandring kommer i bild i ungskogen norr om Näsåker, att älgkon ser ut att vara i “fint skick”. För att illustrera hur mysigt det kan vara med älgar i SVT, speciellt för de som inte äger tallarna som betas, så avslutar Eriksson filmsnutten med orden:
“Här hon betar hon lite tall”, precis innan både filmen och tallen bryts av Ärrade damen…
Ärrade damen har nu börjat rör sig väldigt långsamt norrut, men av allt att döma så var SLU och SVT på plats och filmade för någon vecka sedan där älgarna fortfarande befinner sig. Den som vill leka detektiv kan nog nästan räkna ut vilken dag och mellan vilka timmar som Ärrade damen fastnade på bild när hon gjorde “bryta” av den lilla tallen.
Älgar på vandring äter lite grann längs vägen där de drar fram förstås, men som i Ärrade damens fall så kan de också stanna flera månader på samma ställe även på vintern. Det har dessutom synts till många andra älgar i området under de senaste månaderna och veckorna, inklusive några till på SVT:s drönarfilm. Givet att det varit mycket snö, och det inte finns så mycket annat att äta förutom ungskog och buskar så kan man undra om denna vinter kommer att kunna synas i kommande älgbetesinventeringar?
Vi återkommer med fler artiklar om vad älgar äter och vilka de konkurrerar med, men Eriksson berättade också igår på Go’kväll att det kan skilja mycket åt hur långt olika älgar på vandring rör sig, och om de alls vandrar. Dessutom att det kan skilja på hur snabbt älgkor rör sig norrut till “kalvningslandet” jämfört med älgtjurar, som “bara” ska hinna fram i toppform till höstens brunst. Har vi tur kanske teorin kan bevisas av exemplen Ärrade damen och Jokern, i vilket fall ligger Jokern lite före i spåret på väg norrut just nu.