Stora Enso ökar inte massatillverkningen i Skoghall 2023 — men kartongen

Armas Jäppinen
Stora Enso investeringsbeslut massatillverkning

Mekmassatillverkningen har minskar i Sverige under senare år, samtidigt som Stora Enso aviserat att de tänkte öka den kemiska sulfatmasstillverkningen i Skoghall. Stora Enso tillhör de som i veckan släppt kvartalsrapporter och förutom att de liksom flera andra rapporterat om fortsatt bra vinstmarginaler inom trädivisionen och förpackningar, så har man också släppt nyheten att man ska investera cirka en miljard SEK i Skogshall för att öka kartongproduktionen. I praktiken kan dock också sägas att Stora Enso nu trots mycket förberedelser beslutat sig för att inte investera i ett nytt massakokeri i Skoghall, och i praktiken kommer inte råvaruförbrukningen att öka de cirka 800 000 m3fub 2023.

Den planerade satsningen på ett nytt bruk för masstillverkning vid Skoghall– för ytterligare drygt sju miljarder – läggs alltså i malpåse. Ett stort arbete har lagts ned de senaste åren på det som skulle bli enhetens största satsning på årtionden. Planen var en utökad kartongproduktion och ett nytt massabruk (ny kokare och kemikalieåtervinning, med mera).

9 miljarder blev 1

Stora Ensos investering på en miljard beskrivs nu ändå av många som en “megasatsning”, trots att man ifjol skrev om en nära åtta gånger så stor investering inklusive ny massatillverkning och drog igång en omfattande projekteringsprocess? Investeringen nu är förvisso mer än 100 ggr större än köpet av järnvägsterminalen i Torsby som det också skrivits om för att den vållade debatt i våras. Den styrande majoriteten tyckte nämligen inte att det finns tillräcklig skäl att fortsätta driva terminalen bara för att de tusentals privata skogsägare som äger skog i Torsby skulle riskera minskad tillgång till virkesmarknaden.

Skoghalls bruk med massatillverkning utanför Karlstad
Flygbild över Stora Enso Skoghall vid Vänerns strand. Foto: Stora Enso

Den modesta investeringen av Stora Enso på 7,5 miljoner påverkar marknaden för de cirka 4000 privata skogsägarna som äger skog i Torsby kommun, samtidigt som det förstås skulle vara bra för att försörja Stora Ensos fabriker. Det kändes ju ännu smartare av Stora Enso när det i början av 2021 skrev SVT att en mångmiljardsatsning närmade sig för Skoghalls bruk som skulle ökat råvarubehovet med nära en miljon m3sk till Skoghall. Nu känns det kanske ännu sämre för skogsägare i Torsby eftersom Kvarnsveden inte byts mot ett större råvarusug för massatillverkning i Skoghall?

– Det skulle innebära att vi kan försörja våra kartongmaskiner med egentillverkad massa, sa då platschefen Marie Morin enligt SVT om investeringen i ökad masstillverkning.

Inte ökad massatillverkning i Skoghall

Investeringen skulle då inneburit att massakapaciteten höjs från 370 000 till 780 000 ton per år och att Skoghalls skulle blivit självförsörjande av sulfatmassa. Nu kommer den nya kartongkapaciteten öka med cirka 120 000 ton årligen, i dag är kapaciteten 885 000 ton, och Stora Enso i Skoghall blir med andra ord en större nettoköpare av marknadsmassa.

Nu verkar platschefen ändå nöjd, och kommenterar att det är den största enskilda investeringen i Skoghall på nära 20 år. Det kan så vara men kanske en klen tröst när grannarna i Grums 2019 invigde den nya kartongmaskinen på Gruvöns bruk efter att Billerud Korsnäs investerat 7,6 miljarder kronor. Det var dittills största investeringen som företaget någonsin gjort, och den kommer ståta som störst i Värmland ett bra tag till? Stora Enso aviserade tidigare i år att de hade långt gångna planer på att investera mellan 8,2 och 8,7 miljarder kronor i sin anläggning i Skoghall.

Att det svänger snabbt i vissa branscher och inte minst vad gäller papper- och massatillverkning bevisa också att Stora Enso under året hunnit meddela att det stänger fabriken i Kvarnsveden, efter att den Svenskfinska skogsindustrikoncernen Stora Enso 2003 meddelade att det var klart att de skulle satsa 4 miljarder kronor i en ny pappersmaskin i Kvarnsveden i Dalarna och 2 miljarder på energieffektiviseringar vid bruket i Skoghall i Värmland. Investeringen i PM12 i Kvarnsveden var klar 2006 och hade då kostat cirka 4,5 Miljarder.

Visst, vi har skrivit om de utmaningar som tidningspapperstillverkning och -marknad har, men inte minst utmaningen som mekmassatillverkningen i södra Sverige har med elpriserna, oavsett marknadsläge.

Stora Enso papper och massatillverkning
Stora Enso är ett av världens största aktörer inom pappers- och masstillverkning, Foto: Pressbild Stora Enso

Det finns många skäl till varför Stora Enso väljer att satsa sina pengar på andra håll, och nu innebär det att den gamla fabriken för massatillverkning som man har i Skoghall får snurra på ett tag till. Det är förvisso inte den äldsta kokaren i Sverige, och det finns kanske bättre saker att satsa på än mer sulfatmassatillverkning? Sågade trävaror är i ropet och ger klirr i kassan och skivor anses nästan lika bra? Ska vi hoppas att Stora Enso med sin verksamhet i central Europa där skivtillverkning är stort, ska vara det skogsbolag som lyfter in skivor på allvar i Sverige igen?

Föregående artikel
Trävarulager

Trävarulager i fokus för finansmarknaden efter Q3

Nästa artikel
Slentrianshuggs Sveriges skogar?

Slentrianhuggs Sveriges skogar?

Liknande Artiklar
iSkogen logotyp Skulle du vilja ha Push-notiser när det finns nyupplagda artiklar hos oss? Nej Ja tack