“Innovationsstöd för samexistens” med de fyra stora via ny WWF-fond 2021

Armas Jäppinen
Björn-nalle-rumänien

De “fyra stora” rovdjuren har en extra laddad konfliktyta kontra människan, men tack vare ett testamente från en privatperson för några år sedan lanserar nu WWF en utökad satsning och ett rovdjursprogram för att minska konflikterna. Enligt WWF:s pressmeddelande och information på hemsidan omfattar rovdjursprogrammet numera cirka 100 Miljoner kronor över fem år. Som en del i rovdjursprogrammet startas nu en innovationsfond för de fyra stora rovdjuren, och som i dagarna öppnat för ansökningar.

De som kan söka medel ur den nya innovationsfonden hos WWF är: intresseorganisationer, föreningar, forskare, myndigheter, vilka enligt WWF kan vara exempelvis lokala utvecklingsgrupper, naturvårdsorganisationer, samebyar och jägarorganisationer.

Medel kan sökas till projekt på 1-3 år (upp till 300 tkr/år) som främjar samexistens och minskar konflikter mellan människor och rovdjur. Det gäller dock att vara snabb för de som vill få medel för sista ansökningsdag är den 24 september 2021.

Projekt för de fyra stora

Projekten för främjande av samexistens kan enligt WWF:s hemsida vara insatser som är innovationsskapande med exempelvis ny teknik som främjar tillsynsarbete eller inventering av de fyra stora. Men det kan också vara andra förvaltningsåtgärder som minskar rovdjursangrepp på tamboskap, tamren eller jakthund.

Sandra Jönsson som är kontaktperson för den nya innovationsfonden berättar via telefon att WWF skickade ut en nyhetsnotis som förvarning till ett antal tänkbara sökorganisationer redan innan midsommar, och innan nu pressmeddelandet gick ut brett den 23 augusti. Många kanske känner sig kallade och redan börjat fila på ansökningar? Antalet projekt som kommer att finansieras per år är inte specificerat enligt Sandra Jönsson, men att det kanske kan bli upp mot fem projekt per år som kan finansieras.

Sandra Jönsson är kontaktperson för WWF:S innovationsprojekt för de fyra stora, men också fjällrävsexpert, Foto: WWF.se

På WWF:s hemsida märks, trots den underliggande laddningen som finns kring samexistens mellan människan och rovdjuren, att WWF vänder sig till en bredare publik när man beskriver de fyra stora rovdjuren:

“Det skygga lodjuret, den matglada björnen, den smidiga järven och den familjekära vargen – alla hör de hemma här.”

Kanske de beskrivande orden ovan är lite väl förenklade? Själv har jag redan samexisterat med det skygga lodjuret på 15 meters avstånd på skogstomten vid torpet, haft en ensamvarg på älgpasset inom 30 meter och en matglad björnfamilj inom 30 meter på ett hygge i Rumänien. (Har dock aldrig varit medveten om att jag varit riktigt nära och samexisterat med de smidiga järvarna även om det faktiskt finns ganska många även i skogarna söder om fjällen)

varg-fyra stora-Värmland
En av “de fyra stora” passerar älgpass i Värmland, Foto: Armas Jäppinen

WWF:s utökade rovdjursprogram har blivit möjligt genom ett testamente, med fokus på att stärka bevarandet av stora rovdjur i Sverige och internationellt. Just innovationsfonden fokuserar alltså på de fyra stora i Sverige. WWF har ju annars den gosiga Jättepanda-björnen som symbol, vilken dock inte är ett klassiskt rovdjur trots visst släktskap med andra björnar. Pandan anses sedan en tid inte heller vara hotad, och den verkar numera också klara sig mest med hjälp av den Kinesiska staten.

“Flicka och nalle”, som jag hittade istället för min egen björnbild från Rumänien, Foto: Alex Blăjan on Unsplash
Föregående artikel
vinst på trä 2021 Holmen

Holmens vinst på trävaror — på väg mot svenskt rekord 2021?

Nästa artikel
finsk granstock

Finska timmerpriser 57 procent högre än i Sverige

Liknande Artiklar
iSkogen logotyp Skulle du vilja ha Push-notiser när det finns nyupplagda artiklar hos oss? Nej Ja tack