Stora Enso vill miljardinvestera vid Skoghalls bruk

Fredrik Reuter
Skoghalls bruk utanför Karlstad

Stora Enso startar nu en förprojektering för en ökning av produktionen av massa och kartong vid sitt bruk i Skoghall utanför Karlstad. Om både projektering och miljötillstånd går som planerat så avser Stora Enso att ha över 1 miljon ton i årlig produktion av kartong vid Skoghalls bruk 2024.

Den så kallade förprojektering som nu inletts planerar för en rejält utökning av massaproduktionen. Från dagens 370.000 ton till 780.000 ton. Det är denna massa som Stora Enso till största del sedan använder för kartongtillverkningen. Både massa och kartong görs på Skoghalls bruk och därför är fabriken ett så kallat integrerat bruk.

Förprojekteringen avser en ökning av kartongtillverkningen om 120.000 ton per år. Med en nuvarande produktion om 885.000 ton per år innebär det att Stora Enso nu satsar på att tillverka över 1 miljon ton kartong årligen vid Skoghalls bruk med start under tredje kvartalet 2023. Dessutom skulle ökningen av massatillverkningen göra att 220.000 ton så kallad marknadsmassa kan distribueras 2024.

Stora Enso beräknar att om projektet genomförs innebär en investering på mellan 8,2 – 8,6 miljarder SEK.

Föregående artikel

2.700 kr/m3sk, Stockholmspris på skog

Nästa artikel

Mekanisk fällkil engagerar i skogen

Liknande Artiklar
iSkogen logotyp Skulle du vilja ha Push-notiser när det finns nyupplagda artiklar hos oss? Nej Ja tack